IMG 1256
Tur og løyper

Vaset er kjent for sine milevis med ski-og turløyper! Området har gode merkede stier og løyper. Fra Vaset har du utsikt til både Hemsedalsfjella, Jotunheimen og Gudbrandsdalen på en god dag!

Turmålene er mange og lett tilgjengelig. Her kan du velge både lengre og lettere turer, dra på oppdagelsesferd til huler, badevann, kafeen eller helt over til Hemsedal på sykkel!

foto: Hedda R. Larsen

 

servering-vaset
Alt i ett fra Solsida

Pålset hyttefelt ligger på Solsida på Vaset kun et steinkast fra handelssenter og serveringssteder.

På Vaset finner du kanskje en av Valdres beste matbutikker! Joker Vasetsenteret har et bredt vareutvalg og har åpent hele uka. Like ved siden av finner du Intersport som har det meste innen tur og fritid.

Trenger skituren et lite ekstra mål kan du legge turen innom Sekskanten som har store og mettende vafler parat! Gomobu Fjellstue kan by på en hyggelig atmosfære og noe godt i glasset. I tillegg finner du Vasetstølen som kan by på en bedre middag med kortreist mat med tradisjoner.

stølsliv-vaset
Levende stølsliv

Vaset er et av få områder som fortsatt har et aktivt stølsliv med meieriproduksjon. De lange stølstradisjonene der fjellet er fri beitemark har ført til vakre og særegne kulturlandskap. Om sommeren er sannsynligheten stor for at du møter på en kuflokk langs stølsveien!

I nærheten finner du Stølsvidda - et fjellplatå mellom Vaset og Hemsedal, og Mjølkevegen som er en gammel stølsvei gjennom fjellområdet. Navnet Mjølkevegen kommer fra at meieriene bruker denne ruta når de henter melk fra kyrne som går fritt oppe på fjellet.

foto: Yngve Ask

Skispor Vaset
Langrenn

Mil etter mil med preparerte løyper! Her finnes både rundløyper, lange og korte, samt strekker som binder løypenettet i Valdres og Hemsedal sammen. Terrenget er småkuppert og flatt med panoramautsikt i alle retninger.

Løypekart, smøretips og skispor-oppdateringer finnes på Skisporet.no.

Slalombakke Vaset
Alpinbakke

Vaset Skiheiser består av tre heiser og ulike nedfarter med variert gradering. Her finner du både familieløype og brattere løyper. Alpinbakken på Vaset har lang sesong, fine forhold og et hyggelig vertskap.

Her finner du også egne akebakker for kjelkeaking med "proffkjelker", snørafting og akekonseptet "snooc"!

Vaset Skiheiser har skiutleie og skiskole.

foto: Vaset Skiheiser

historie_vaset
Sagnomsuste områder

Vaset ligger midt i mellom de to dalførene Hallingdal og Valdres og er et område med historie langt tilbake. Gamle fartsårer mellom dalene, støler og urgamle dyretråkk vitner om dette.

I fjellområdet sies det at det finnes både haugfolk, huldrer og huler som har vært gjemmested for lovløse streifere. Vaset er opphavsplassen til fortellingene om Haugfolket av Margit Sandemo og er opphavet til en hel rekke sagn som fortsatt lever på både folkemunne og i nedskrevne versjoner. 

På Vaset-området kan du bevege deg i mystisk, uberørt natur og kanskje kjenne på at du ikke er helt alene. Gå på oppdagelsesferd til lovløse Hulabakkens huler og gjemmesteder. Kanskje finner du noen gamle skatter? 

foto: Hedda R. Larsen

Fisking På Vaset
Matkista

Matkista er et fjellvann på Vaset. Her er det gode fiskemuligheter og du finner en liten koie her som man kan overnatte i, og som ellers er et fint turmål i seg selv. 

Vaset og omegn kan også gå under betegnelsen "matkista" da området ellers består av en rekke fjellvann, elver og bekker som er egnet for fisking. Fine plasser er Store Flyvann og Vasetvatnet. Informasjon om fiskekort finner du her. Skitt fiske!

foto: Bendik Brufladt

Fra Vasetpilken En Årlig Pikekonkurranse På Vasetvatnet
Isfiske

Vaset har som sagt mange gode fiskevann! Så gode at det årlig arrangeres "Vasetpilken" på Vasetvatnet rundt påske.

foto: Svein Erik Ski

vandring-og-topptur_vaset
Vandring og topptur

På Vaset finner du turer som er tilpasset de fleste. Både lengre krevende turer og lettere og spennende turer. Turmål for hele familien finner du på Vaset.

En familievennlig klassiker er Grønnsennknippa (1368). Turen er 3,8 km lang og går på god sti med slak stigning. Beregnet tid er 2-3t. Denne turen er også fin på sykkel, om man liker stisykling! 

En lenger tur får du om du går til Gråkampen (1595). Turen er 4 km hver vei og beregnet tid er 6-8 t. Gråkampen ligger i samme område som Hulabakkhula, hvor tjuvradden Levor Hulabakken gjemte tjuvgodset sitt på 1600-tallet.

foto: Hedda R. Larsen

Komp DSC1940 Yngve Ask Scanout.Com
Sykling

Det vakre fjellplatået Stølsvidda mellom Valdres og Hallingdal er en kjent trasé på sykkel. Området kan nås fra Vaset. På Stølsvidda sykler du på fine stølsveger som er litt kupert, men for det meste flatt med panoramautsikt til Jotunheimen og Hemsedalsfjella.

Mjølkevegen går gjennom Stølsvidda, og Vaset finner du omtrent midtveis på den 250 kilometer lange vegen som går mellom Gol og Vinstra. Det er lagt opp merkede ruter fra forskjellige utgangspunkt, til felles har de at de alle følger den flotte Mjølkevegen som snirkler seg gjennom fjellandskapet.

Vaset er også et sykkeleldorado om du liker stisykling!

foto: Yngve Ask

IMG 1252 2
Bading

På Vaset kan du finne ditt egne lille badeparadis om sommeren. Området består av mange forholdvis grunne fjellvann som får behagelig badetemperatur. Mange av vannene ligger lett tilgjengelig. En favoritt er Rensenn 1000 moh. (v/ Panoramavegen). Her finner du en fin sandstrand, benker og bord. Storfjorden (Nøsen) er også fint, her finnes det også båt -og kanoutleie.

foto: Hedda R. Larsen

 

kiting-vaset
Aktiviteter og guidede turer

Du trenger ikke kjede deg på Vaset! Hva med å prøve noe helt nytt? Lei en kano eller dra på elgsafari! Grip muligheten til å ta skredkurs eller meld deg på en guidet topptur på ski til Gråkampen. Ellers kan du gripe pilkestanga og bli med på isfiske. En rekke aktiviteter og guidede turer og opplevelser finner du her.

foto: Svein Erik Ski